Paul Budde
  • PaulBuddeHistory.com covers the historical interests and projects of amateur historian Paul Budde; tracing the broader Budde family history back through North Germany and the Baltic region.

    His personal interest is in medieval North Western Europe. Also covered is the local history of Bucketty, NSW, Australia.

Paul Budde's History Archives

Hoe het allemaal begon

In 1956 gaat Annie in Hengelo naar een lezing van de Paters Verschuuren en Kees Meuwese en ze raakt enorm geboeid door deze ‘rimboe’ paters uit Nieuw Guinea. Hun verhalen over de ‘ontdekking van een rivier, die ze de naam ‘Juliana Rivier gaven, leverde hen ook nog een ontvangst op bij de toenmalige koningin Juliana.  Toen deze paters ook nog aangaven dat ze zaten te springen om onderwijspersoneel, was voor Annie eigenlijk de beslissing al genomen. Binnen zes maanden zat ze op het vliegtuig samen met Pater Meuwese naar Nieuw Guinea.

De beslissing om naar Nieuw Guinea te gaan leverde natuurlijk de nodige consternatie en organisatie op. Annie vertelde dat ze volledig werd gesteund in haar beslissing door haar ouders, familie, kennissen, en haar colleges in Hengelo.

Haar achternichtje en vriendin Marijke van de Werf weet nog te vertellen dat het iets geweldigs was toen Annie indertijd naar Nieuw Guinea ging: “een mengsel van bewondering; jalousie maar ook afkeuring in de familie, want je moet natuurlijk ook weer niet het noodlot tarten door naar koppensnellers te gaan”.

Zo had ze voor haar vertrek een grote hoeveelheid speelgoed en goederen verzameld die ze mee zou nemen naar de missie in Nieuw Guinea. Toen de boot met haar spullen een paar maanden later aankwam, was het groot feest in Merauke en menig kind werd hier blij gemaakt met spulletjes uit Nederland.

Vervolg: De aankomst in Nieuw Guinea