Inleiding
Deze familie geschiedenis onderzoekt de Velthuis familie, waar mijn moeder Annie Velhuis (1924) van afstamt. De familieverbanden zijn vrij ingewikkeld omdat de diverse familieleden van naam veranderen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de traditie in noord Duitsland and Twente dat indien een man introuwt bij de familie van de vrouw, hij de naam van het erf aanneemt. De spelling van de naam wordt ook niet altijd consequent gevolgd. Familieleden gebruiken de volgende spellingen door elkaar heen:
- Velthuis en Veldhuis
- Elsebroek, Elsebroeck and Elsbroek.
- Veldhof en Velthof.
- Hilberink, Hilberinck, Hilbers, Hilbinck
Oorspong van de naam
De naam Velthuis is een frequent gebruikte familienaam. De naam betekent: huis in of bij een veld.
- In Geesteren (Gelderland) wordt de naam Velthuis al in 1188 gebruikt, later wordt deze naam ook vermeld als ‘tot den Velthues’.
- Een Luttike Veldhuis komt voor in Raalte, in 1233.
- In Borgele, Diepenveen wordt in 1371 de naam Velthusen vermeld..
- In Rossum in 1381/3 ‘dat huys ten Velde’.
- In Deurningen, komt in 1385 de naam Velthues voor.
- Berent te Velthuis ong. 1640 Borne. Zijn dochter Euphemia Berentsen ten Velthuis (ong.1665) trouwt op 28/8/1688 Johannes Hemmelden (ong. 1660 Wiene)
De Velthuis familie, van mijn moeders kant, heeft gedurende een lange periode in Geesteren, Tubbergen gewoond. Op de diverse aktes wordt regelmatig ’Buurtschap 1’ vermeld.
Stamvader Bernardus Elsbroek/Velthuis
De eerste voorvader in de rechte lijn die ik heb kunnen opsporen is Bernardus Elsbroek (geboren rond 1680), hij trouwt met Joanna nn. Bernardus gebruikt ook de naam Velthuis.
Zijn zoon Hermannus werd geboren op 8/9/1718. Hij trouwde Joanna Hendrixzen en hun zoon krijgt de naam Bernardus Veldhuis (hij gebruikt ook de naam Elsebroek en Elsbroek). Hij trouwde Maria Scholten uit Tubbergen (ong. 1740 – + 2/2/1815).
Bernardus Elsebroek/Velhuis
Bernardus Veldhuis 1738 – 1815 (ook Elsbroek/Elsebroek) x Maria Scholten
Kinderen:
Bernardus 1759
Joannes Veldhuis later Hilberinck (1763) x Joanna Hilberinck
Albertus Veldhuis 1767 -1815 (ook Elsebroek) x Bernardina Ottink
Gerardus Johannes Elsbroek (ong 1778) x Gesina Steffens
Mijn moeders stamboom loopt via Albertus.
Van Elsebroek naar Velthuis
MIJN VELTHUIS TAK
Hun zoon Albertus, schrijft zijn naam ook als Veldhuis. Hij is een timmerman, een beroep dat tot op heden in de familie is voortgezet. (Geb.ong. 1767 – + 18/9/1835 – Geesteren, Tubbergen). Hij trouwt Bernardina Ottink (Geb. ong. 1780 – + 1813 – Tubbergen). Albertus gebruikt ook Ottinck als zijn familie naam, mogelijkerwijs een aanwijzing dat hij op de Ottinck boerderij gaat wonen.
De draad met Albertus wordt verderop weer opgenomen.
VAN ELSEBROEK NAAR VELTHUIS EN HILBERINCK
Joannes Veldhuis (geboren 1763), vermoedelijk de broer van Albertus, trouwt op 1 juni 1795 met Joanna Hilberinck en neemt later deze naam aan. Zij krijgen zes kinderen:
Hun 5e kind, dochter Joanna trouwt op 11 september 1829 met Gerardus Veldhof, geboren rond 1804. Hij is een boerenknecht en is de zoon van Joannes Elsebroek (later Veldhof en Velthuis) en Janna Veldhof.
Voor meer informatie zie verder.
Boerderij Hilberinck/Hilberts – Meyerseweg 27 Geesteren
Ik vermoed dat de link tussen de familie Velthuis en de bewoners van de erf ‘Hilbrink’ (Hilbert) in Geesteren in verband staat met de Hilbrinck boederij die nog steeds bestaat op Meyerseweg 27. In 1953 wordt er nog een Velthuis op Hilbert vermeld. In 2003 heb ik een bezoek gebracht aan Jan Veldhuis die op deze boerderij gewoond heeft. Hij is in het bezit van een schilderij van de oude boerderij. In 1601 woonde hier een zekere Lambert Hilbinck.
Jan Veldhuis Louis ten Katelaan 1 7678VW Geesteren
Andere Elsbroek/Veldhof combinatie
Verwarrend is dat ik ook een Johannes Elsbroek heb (later Elsbroek op ‘t Veldhof) ook getrouwd met een Janna Veldhof met ook een zoon Gerardus (Gerardus Johannes ook Gerrit Jan). Deze Gerardus is echter geboren in 1793. Hij trouwt in 1828 met Hendrika Braakhof en na haar dood in 1833 met Pietje de Jouwer.
Voor meer informatie zie ‘andere Velhuis’
VAN ELSBROEK NAAR WISSINK
Een andere zoon van Bernardus/Maria is Gerard Elsebroek (1778) hij trouwt met Gesina Steffens(1778-1887) op 3/6/1812. Uit dit huwelijk wordt Bernardus Elsebroek (1813) hij trouwt met Aleida Wieleman (1820) op 25/4/1844. Een van hun zonen Jan Elsebroek (1849) trouwt op16/4/1890 met Gezina Maria Smits (1872). Na haar dood trouwt hij op 17/5/1895 met Berindina Wissink (1863).
Uit het huwelijk Jan/Berindina wordt Joanna Maria Elsebroek geboren die op 11/9/1919 trouwt met Johanna Loman (1895).
Voor andere links tussen Vetlhuis en Wissink zie verder.
Verder met mijn Velthuis tak
ALBERTUS VELTHUIS
Van Albertus 3 kinderen gaat onze tak verder met Johannes. Hij verhuist naar Ootmarsum. Hij trouwt daar met Gezina Elferink (geb. 1815 Denekamp – + 1882 Ootmarsum.) Zij hadden 5 zonen, waarvan Hermannus mijn overgrootvader is aan mijn moeders kant.
OVERGROOTVADER HERMANNUS VELTHUIS
Hermannus Velthuis (1857-1952) was voor lange tijd de oudste inwoner van Ootmarsum. Maar helaas is er erg weinig bekend over zijn geschiedenis. Hij was een timmerman en gedurende vele jaren reisde hij elke week voor zijn werk op en neer naar Nordhorn. Op maandag ochtend vertrok hij met zijn hondekar, waarop hij zijn werktuigen en materialen vervoerde, op zaterdag kwam hij weer terug. Deze voetreizen leidden er toe dat hij er op latere leeftijd vervormingen aan zijn voeten aan over hield, die zijn kleindochter Lies toen verzorgde.
Herman trouwde rond 1885 met Anna Morshuis, de dochter van het plaatselijke café-restaurant in het naburige Albergen. Zij kregen drie kinderen Gesina (1887–1985), Jan (1889 – 1963) en Antoon (1894 –1991). De familie is door een trieste periode gegaan aangezien Anna een depressieve vrouw was. Zij stierf in 1915. Zo ver bekend, woonde de familie aan de Grotestraat. Herman’s broer, Willem woonde bij hun in, hij was kleermaker van beroep, hij moet voor 1926 zijn gestorven.
Herman heeft zijn diensttijd doorgebracht in Grave.
OPA JOHANNES VELTHUIS
Mijn opa Jan trouwde op latere leeftijd. Hij was toen al een levensgenieter. Samen met zijn boezemvriend de plaatselijke fietsenmaker Marinus Johannink, bouwde hij een auto (op fietsenwielen) waarmee hij in 1909 door Ootmarsum reed. In 1922 trouwde hij met Hendrika Sleiderink (1899 – 1951), uit Oud Ootmarsum. Na de geboorte van Annie op 2 oktober 1924, werd Hendrika getroffen door Astma, waar ze uiteindelijk in 1952 aan overleed. Na Annie werden er nog 4 andere kinderen geboren: Lies (1926) , Ida (1927-1971), Ben (1928 – 1987) en Jan (1939). Ida kwam tijdens een auto ongeluk in 1971 om het leven, zij was een verpleegster in Arnhem en was ongehuwed.
Oma Hendrika (Drieka) Sleiderink
Hendrika’s vader Bernard had een boerenbedrijf genaamd de ‘Spolman’. De boerderij kreeg deze naam omdat er regelmatig een rondreizende muzikant (violist) logeerde. De boerderij staat nu op de monumentenlijst. Toen later zijn zoon Gerard zijn eigen bedrijf bouwde, kreeg dat de naam ‘Kleine Spolman’, terwijl het ouderlijke huis de naam ‘Groten Spolman’ kreeg. Gerard begon een aannemersbedrijf en dit leverde soms wrijving op binnen de famille omdat hij daarmee in directe concurrentie was met Jan Velthuis. We praten hier over de depressie jaren, waar werk niet makkelijk voorhanden was. Gerard restaureerde de antieke dekenkist die we van hem kochten in 1972.
Herinneringen aan opoe Steggink (1861-1934)
In 2007 schreef Annie Budde Velthuis haar herinneringen op aan haar Opoe Aleida Steggink. Zij was in 1861 geboren in Denekamp. Het gezin waartoe zij behoorde bestond uit Hendrik Steggink, Hendrika Bruggink en Aleida’s vier broers Johan, Albert, Gerard en Bernard.
Aleida trouwde in 1887 met Bernard Sleiderink, hij was in 1863 geboren ook in Denekamp, maar zijn vader Lambertus kwam uit Ootmarsum.
Aleida and Bernard woonden op ‘Spölman’ een boerderij in Oud Ootmarsum., de legende heeft het dat deze naam ontstond uit het feit dat er een rondtrekkende violist regelmatig bij hen logeerde.
Zij hadden 5 kinderen: Jan, Hendrik, Gerhard, Dieka en Truus. Dieka trouwde met Jan Velthuis en Annie Velthuis was de oudste dochter hier, zij was bijna 10 jaar oud toen haar oma (Aleida) stierf op 30 mei 1934.
Haar herinneringen aan ‘Opoe’ gaan terug toen ze rond 7 jaar oud was. Ze heeft hele warme fijne gevoelens aan haar en volgens haar gevoel kwam ze iedere donderdagmorgen van Oud Ootmarsum lopen en bezocht ze haar dochter Dieka aan de Almelosestraat. De keuken hier had toen nog een granieten aanrecht en een gootsteen met pomp die altijd glom, iedere week werd die gepoetst en ook de knop aan de slinger.
Opoe zat dan naast die pomp met haar voeten op een stoof. Annie zat daarnaast op de stoof en mocht de aardappels die zij schilde in een pan plonsen. Niet te hard, want dan werd Opoe nat.
Ze kreeg eens een roze suikerwiegje van haar. Daar was ze helemaal van ondersteboven, want zoiets kreeg je nooit. Ooit kreeg ze ook een chocolade ooievaar in celluloid verpakking, die werd in het buffet in de grote kamer gezet, bang om het stuk te maken. De ooivaar was uiteindelijke helemaal wit uitgeslagen, te lang bewaard, niet meer te eten, groot verdriet.
Opoe kon mooi vertellen, Annie weet zich niet meer te herinneren waarover, maar ze vond het fijn om naar haar te luisteren.
Ze had altijd een knipmuts op, prachtig, blauwachtig met mooie geplooide kant. Thuis ging die af en had ze er een kapje onder.
Iedere zondag liep de familie Velthuis naar Spölman waar op de boerderij naast Aleida ook oom Jan, zijn vrouw tante Trui (Gertruida Mollink) en oom Hendrik woonden samen met hun kinderen. Annie heeft haar opa (Bernard) nooit gekend, die was al vroeg gestorven aan astma, een ziekte waar later Dieka op 52 jarige leeftijd ook aan gestorven is.
De wandeling duurde ongeveer een half uur en het laatste stuk, een smal paadje, liep door de roggevelden heen. Over de deel ging je dan naar binnen, door de “niendeur”. Daar stond achter een halve deur ’t paard je trouw aan te kijken; de koeien (ongeveer 15) stonden er aan de kettingen tussen de stiepels; warm was het daar altijd. Daar achter waren de varkenshokken, mooi als er kleine biggetjes ware, daar was ook de W.C., een houten plank met een deksel, een doos met krantenstukjes ernaast.
Met tante Trui mochten ze ook naar het kippenhok, eieren uit de nesten halen.
Oom Hendrik zat altijd bij het losse vuur, hij was zo goed als blind, maar een hele lieve oom, die heel erg veel wist, en altijd lief voor hen was. Hij had een hele dikke bril op en een stok in de buurt. Iedereen hield van hem, hij zat nooit iemand in de weg.
Oom Jan was heel groot en vertelde altijd spookverhalen, van een slecht mens dat altijd de karrensporen dicht trapte, de paarden moesten dan heel hard trekken, zij kon zich ook veranderen in een zwarte kat. Ook vlogen om 12 uur ’s nachts alle deuren open en stapte ze dan door het huis. Annie vertelde dat ze, als ze alleen naar de boerderij was gelopen, bijna niet meer terug naar huis durfde te lopen.
Tante Truus was getrouwd met Herman Flutters. Hij had een restaurant aan het Twente-Rijn kanaal in Delden. Tijdens de bevrijding (April 1945) moesten ze allemaal vluchten en kwamen op een boerderij terecht om zich schuil te houden. Daar vloog een granaat naar binnen en Herman was op slag dood. Een aanzegger kwam toen bij de familie in Ootmarsum om te vertellen dat Herman was omgekomen. Hij was 64 jaar.
De boerderij waar Aleida woonde heette: ’Groten Spölman’ er was ook een ‘Kleine Spöman’. Waar oom Gerhard, ook een broer van Annie’s moeder, woonde.
Toen Opoe stierf, weet Annie zich te herinneren, dat ze mee mocht, drie avonden om dan drie keer de rozenkrans te bidden, samen met de familie en buren in de grote keuken, de deur naar Opoe stond open en twee buren hielde de ‘wake’; ze vond dit allemaal heel bijzonder. Alles was half donker, dat hoorde volgens haar daarbij.
Nadat Annie getrouwd was met Herman Budde was het de gewoonte om met Pasen naar de familie te gaan. Bij tante Trui op de Spölman kregen ze dan koffie met beschuit met hele lekkere worst. “Maar tante Trui het is Goede Vrijdag” zei Herman. Tante keek toen op de klok en zei: “ êet mêr op jong, onze leevè Heer, is toch al doot, it is drie uur west”. Uiteraard werd daar hartelijk om gelachen.
Deze herinneringen werden in 2007 door mijn moeder, Annie Budde-Velthuis, opgeschreven.
- Familie Bernhard en Aleida Sleiderink. Zonen: Gerhard, Hendrik en Jan. Dochters Drieka (l) and Truus (r)
Opa’s broer Antoon
Jan was net als zijn vader een bekwaam timmerman die in de 20er jaren het bedrijf uitbreidde tot een aannemersbedrijf. Samen Met zijn broer Antoon bouwden ze in 1926 een dubbel huis en een nieuw bedrijf aan de Almelose straat. Jan leidde het aannemersbedrijf en Antoon nam de bouwmaterialen handel voor zijn rekening. Antoon’s vrouw Ida Robben regelde de huishoudelijke financiën. Haar familie kreeg vijf gulden per week, Jan’s familie kreeg er zes omdat vader Herman bij hun inwoonde.
Ida Robben was met haar zussen uit Duitsland gekomen waar ze tijdens de inflatiejaren DM80,000 hadden verloren.
OOM BEN ZET AANNEMERS BEDRIJF VOORT
Het grootste project dat Jan onderhanden kreeg was de villa Wyllandrie op de Kuiperberg, van de Almelose bierbrouwer en frisdranken handelaar Hagedoorn. Hij bouwde dit huis in 1932. Later werd dit een hotel voor PTT ambtenaren en hun families en sinds 2000 is het een hotel. Ik heb hier een paar dagen gelogeerd in juli dat jaar.
Een ander interessant project, dat de economische crisis tijd typeerde, was een huis dat Jan in 1936 bouwde voor een zekere Ter Horst. Hij mocht dit huis bouwen onder de conditie dat hij zijn tuin aan de Oostwal in Ootmarsum hiervoor beschikbaar stelde. Het achterste gedeelte van deze tuin, ‘mocht hij voor zichzelf houden’. Maar deze moeilijke tijd en ook de daaropvolgende oorlogs jaren werden goed doorstaan. Kort daarna trok Jan’s oudste zoon Ben het bedrijf in, dochter Lies hielp in de administratie en haar man Henk van ’t Hof stelde een bredere bedrijfsvoering op. Gedurende de vijftiger jaren wist het bedrijf een aantal lucratieve contracten te verwerven voor de Rijksgebouwendienst.
In 1959 nam Jan’s oudste zoon Ben het bedrijf over en gedurende de daarop volgende 30 jaar groeide het bedrijf uit tot een van de grootste in de regio. Succes continueerde en na Ben’s dood in 1987 nam zijn dochter Lizette de zaak over. In 2000 telde het bedrijf 30 werknemers.
Andere Velthuis families
Indien niet anders vermeld is de geboorteplaats en de plaats van huwelijk Tubbergen.
ANDERE VELTHUIS IN TUBBERGEN (BEREND VELHUIS)
18/11/1831 overlijdt Berend Veldhuis ongetrouwde zoon van Jan Veldhuis en Euphemia Ribberink. Een andere zoon van dit echtpaar is Jannes (geb. 1765)
ANDERE VELTHUIS (STOPEL)
Bernardus Velthuis (ook Stopel genaamd) trouwt Maria Boers. Hun zoon Gerhardus Henricus Velthuis (1799) trouwt 2 of 3 keer.
- Met Aleida Vulders (sterft 1850)
- Met Anna Meenhuis op 23/7/1850, zij is geboren in Delden in 1823.
- Met Henrica Brookhuis (1788 – 1828) op 17/1/1825
Uit het huwelijk met Anna Meenhuis wordt Albertus Velthuis geboren in 1852. Hij trouwt op 25/1/1889 met Geertruida Egbrink (Losser 1863)
ANDERE VELTHUIS/HILBERINCK/VELDHOF
Joannes Velthuis (later Hilberinck) x (oo1/6/1795) Joanna Hilberinck. (Mogelijk sterfjaar Joannes 1834)
6 kinderen (Egbertus 15/9/1796, Euphemia 4/9/1799, Joanna Maria 14/2/1804, Egbertus 29/8/1807, Joanna 5/8/1809 en Egbertus 1/6/1814)
Joanna Hilberinck (5/8/1809) x (00 11/9/1829) Gerardus Veldhof (b 1804) – Gerardus is een zoon van Joannes Elsebroek (later Veldhof/Velthuis) x Joanna Veldhof ( zie ook tekst hierboven)
Dochter van Joanna/Gerardus is Joanna gedoopt 30/9/1832
ANDERE VELTHUIS/VELTHOF/HILBERINCK
Gerardus (Gerrit) Velthuis (Velthof), gestorven op 30/12/1826, trouwt op 26/6/1806 met Bernardina Hilberinck (b. 1781) dochter van Egbertus Hilberinck x Joanna Kuiphuis
Kinderen:
- Egbertus Velthuis (26/9/1807)
- Joanna Velthuis (17/12/1809)
- Euphemia Velthuis (28/10/1812) – trouwt met Johannes Oude Elberink (??).
- Joanna Velthuis (26/4/1816)
- Joanna Maria Velthuis (17/04/1823)
Er is een relaties tussen deze familie en Johannes Velthuis x Johanna Hilberinck, zij zijn de peetouders van verschillende van de bovenvermelde kinderen.
ANDERE ELSBROEK/VELTHOF
De hierboven genoemde Joannes Elsbroek op ’t Veldhof, getrouwd met Joanna Veldhof, hebben de volgende kinderen.
- Johanna Veldhof/Elsbroek (1790 Albergen)
- Gerardus Johannes Elsbroek (Gerrit Jan) (1793)
- Hermannus Elsbroek (1799)
- Albertus Elsbroek (1807 – 1836)
- Joanna trouwt op 25/3/1819 met Jannes Rikmanspoel (Albergen 1799). Dochter Joanna wordt geboren in 1821.
- Gerrit Jan trouwt op 7/2/1822 eerste met Hendrika Braakhuis (1797). Na haar dood trouwt hij op 2/2/1833 met Pietje Jouwer (Alphen Zuid Holland 1801). Uit het huwelijk met Hendrika volgt in 1828 Johannes Elzebroek. Hij trouwt op 18/8/1859 met Johann Meijers.
- Hermannus trouwt op 19/10/1822 met Aleida Koophuis (1795). Uit dit huwelijk wordt in 1828 Joanna Maria geboren Zij trouwt op 7/6/1864 Johannes Timmers (1823).
- Albertus trouwt op 19/2/1835 met Bartha Lucia Rosebaum (Rooseboom/Roseboom). Hij verhuist naar Vriezeveen en sterft daar in 1878 (zie ook www.sijses.nl). Bartha hetrouwt al een jaar later met Gerrit op de Woerd en sterft op 4/6/1881 in Zutphen. Hoe het huwelijk Elsbroek/Rooseboom is ontbonden is niet duidelijk.
ANDERE ELSEBROEK (1)
Jannes Elsbroek trouwt met Hendrik Weusthuis. Hun dochter Joanna Weusthuis (1795) trouwt op 8/4/1819 met Albertus Kroeze (Albergen 1793)
ANDERE ELSEBROEK (2)
Johannes Elsebroek trouwt Johanna Vikkarij. Hun dochter Johanna Maria Elsebroek (1801) trouwt op 30/9/1841 met Gerardus Witte Leeuwerik (Weerselo 1803).
ANDERE ELSBROEK (3)
Nn trouwt met Johanna Maria Elsebroek. Hun dochter Johanna Elsbroek (1829-1890) trouwt op 7/10/1852 met Franciscus Lenferink.
ANDERE VELTHUIS/WISSINK VERBANDEN
Via the Wissink tak naar Weerselo
Hierboven heb ik al een eerdere link met Wissink vermeld. Een andere Wissink/Velthuis betreft Gerrit Jan Wissink, die later de naam Velthuis aanneemt trouwt met Johanna (Janna) Velthuis. Dit levert een 3e Gerard Velthuis uit de periode rond 1800.
Deze Gerardus Johannes Velthuis is in 1800 geboren. Hij trouwt op 29/11/1838 met Joanna Vrielink. De bruidegom kan geen akten overleggen van overlijden van zijn grootouders. Volgens getuigenverklaring zijn alle grootouders van bruidegom en bruid alsmede haar vader Hermannus Vrielink overleden. Blijkens het register van naamsaanneming heeft de vader van de bruidegom, vroeger Wissink genaamd, de familienaam van Velthuis aangenomen. Hermannus Vrielink’s eerdere familienaam was Mastebroek. Hij was getrouwd met Helena Vrielink.
Kinderen van Gerardus Velthuis (Wissink) en Joanna Vrielink:
- Dochter Joanna (1806) trouwt met Albertus Tulk (Weerselo 1800) op 23/4/1835.
- Zoon Johannes (1813) trouwt op 21/2/1843 met Maria Bekhuis (26/10/1814).
Hun zoon Johannes trouwt twee maal.
- Zijn eerste vrouw is Susanna Grootelaar (4/3/1854), uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren.
- Zijn 2e vrouw is Johanna Krikhaar (Weerselo 10/1/1858), overleden voor 1896.
Hun zoon Gerrit Jan (Weerselo 1890) trouwt op 13/11/1919 met Aleida Maria Zand (1885)
Mogelijkerwijs stammen de andere Velthuis familie leden in Weerselo van deze stam af.
Velthuis/Wissink/Elsebroek link
Bernardus Velthuis trouwt Henrica Wissink (sterft in 1864). Hun zoon Bernardus Velthuis geboren in 1789 (ook Elsebroek) trouwt op 28/1/1817 met Aleida Lansink (1800).
VELTHUIS/LAARHUIS/VELTHOF COMBINATIE
In de huistelling ven 1797 wordt vermeld: Gerardus Velhuis (ook genoemd Laarhuis) gehuwd met Hendrica Laarhuis. Zij trouwden op 3 Nov. 1796 waarbij vermeld staat dat zij in de 3e graad aan elkaar verwant zijn.
Kinderen:
- Euphemia (6/7/1797)
- Egbertus (27/1/1799)
- Joannes Henricus (15/10/1800)
- Gesina (26/3/1802)
- Gesina (22/4/1803)
- Gertruidis (5/2/1805)
- Maria (1/11/1806)
- Gesina trouwt op 1/5/1834 met Gerardus Velthof (1813). Zijn ouders zijn: Hendrikus Velthof en Berdina Velthof. Zij hebben tenminste ook nog een dochter Aleida (1815). Gesina sterft voor 1845 en Gerardus hertrouwt op 18/1/1845 met Johanna Oude Hermeling (1816)
- Maria trouwt op 17/5/1838 met Bernardus Snijders (1812)
VAN ELSEBROEK NAAR VELTHUIS EN HILBERINCK – VERVOLG
Joannes Veldhuis (geboren 1763) trouwt op 1 juni 1795 met Joanna Hilberinck en neemt later deze naam aan. Zij krijgen zes kinderen:
- Egbertus Hilberinck (15/9/1796)
- Euphemia Hilberinck (14/9/1799)
- Joanna Maria Hilberinck (14/02/1804)
- Egbertus Hilberinck (29/08/1804)
- Joanna Hilberinck (5/08/1809)
- Egbertus Hilberinck (15/9/1796)
Hun 5e kind, dochter Joanna trouwt op 11 september 1829 met Gerardus Veldhof, geboren rond 1804. Hij is een boerenknecht en is de zoon van Joannes Elsebroek (later Veldhof en Velthuis) en Janna Veldhof.
Uit dit huwelijk volgen:
- Johanna Maria Hilberinck (1831)
- Johanna Hilberinck (1833)
- Aleida Velthof (8/2/1838 +17/12/1912 Mander)
- Johanna Sussana Hilberinck (1841)
- Johanna Maria trouwt op 7/7/1859 met Gerardus Krikhaar (1821)
- Johanna trouwt op 9/2/1860 met Herman Hagedoorn (1829 Vriezeveen)
3. Aleida trouwt op 13/2/1862 met Bernardus Booyink (Mander 24/2/1837 + 3/8/1914)
- Johanna Sussana trouwt op 31/1/1866 met Gerardus Hanste (1835)
Na de dood van Gerardus Velthof (ik kom ook de spelling Volthof tegen) trouwt Joanna Hilberinck op 25/4/1848 met Joannes Veleers op Wiegel (1806).
ANDERE VELTHUIS/TUBBERGEN
Uit het echtpaar Roelof Wiggers (ook genaamd Velthuis) en Gesina de Waaijer worden de volgende kinderen geboren (doop datums):
1. Euphemia Gesina (1771)
2. Gesina (1776)
3. Gerhardus (2/2/1780)
4. Joanna (1785),
5. Bernardus (1789)
Gerardus (Gerrit) Wiggers trouwt Eufemia Bekhuis, waarschijnlijk op 14 november 1777 gedoopt als dochter van Henricus Beckhuis en Hermina Stroll (dit echtpaar was op 29 januari 1770 in Geesteren getrouwd).
VELTHAUSZ/BUDDE
Een interessante vermelding verdient ook het huwelijk tussen een andere Velthuis en Budde.
Nicolaas Hermannus Gerhardus Velthausz Geboorteplaats: Oldenzaal (1889) trouwt op 8/5/1918 met Maria Johanna Budde Geboorteplaats: Enschede (1890).
Vader bruidegom Gerhardus Hermanus Velthausz, moeder Johanna Remerink
Vader bruid Johannes Hendrikus Budde, moeder Maria Schiltkamp
VELDHUIS/BUDDE
Lukas Veldhuis geboortedatum 11/4/1788 in Epe trouwt op 23/2/1816 in Epe met Hermina Catriena Budde geboortedatum 26/12/1794 Amsterdam. Vader bruidegom Peter Jochems Veldhuis, moeder Harmpjen Lukas. Vader bruid Jan Hendrik Budde, moeder Derkki Westrik.
Zoon van Lucas en Hermina is Harmen Veldhuis Geboorteplaats: Nijbroek (1826) trouwt op 17/3/1855 in Epe met Jannetje Aaltjen Kooijmans geboorteplaats Nijbroek (1828)
Zoon Hendrik trouwt op 29/71843 in Epe Evertje van de Berg. Dochter Mermina trouwt op 20/2/1847 in Epe met Willem Kieskamp. Zoonj Peter trouwt op 10/3/1849 in Epe met Janna Kerkmeijer
.
ANDERE INFORMATIE Velthuis
Casper Velhuis geboren rond 1542 in Geldern, Rheinland trouwt Maria N.N..Hun zoon David (registreert als Velthusius) is rond 1577 geboren in Laasphe, Rheinland Hij trouwt Anna Lybius geboren in Moelsheim, bij Strassburg. Hun dochter Anna Catherina trouwde op 3 Maart1671 of 1672 in Edenkoben, Lanau, Pfalz met Paul Bartholomaeus uit Landau.
Bebseler
De broer van mijn moeder, Jan Velthuis, was getrouwd met Riet Bebseler uit Weerselo. Hier is wat info over de Bebseler familie
Bebseler oorspronkelijk uit Delden (drassige, vochtig)
Piipseler 1381
Pijpseler 1456
Pipseler 1460
Pepster 1475
Ter Bepseller 1602
Ten Bepseler 1682
Bepseler 1748
Bebseler 1814
De oorspronkelijke boerderij van Bebseler lag in Beckum bij Haaksbergen.
Deze boerderij werd opgesplits tussen J. Kemerink and J. Nijweme (1879)
Zoon van Nijweme (Nieuwe Weme) trouwt met Assink
Dochter (Nieuweweme) trouwt met Bebseler uit Delden.